به گزارش ایرنا، فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: ۹۵ درصد آتشسوزیها مربوط به عامل انسانی است. سرهنگ علی عباس نژاد اظهار داشت: آتشسوزی در جنگلهای کشور طی خردادماه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۰ درصد افزایشیافته است. او افزود: در دو ماه نخست سال جاری به علت سرد بودن هوا و ورود کمتر مردم به عرصههای طبیعی، آتشسوزی زیادی نداشتهایم اما در خردادماه آمار آتشسوزیها افزایش یافت بهطوریکه در جنگلها، ۹۰ فقره و در مراتع ۳۰۰ فقره آتشسوزی گزارش شد. عباس نژاد خاطرنشان کرد: براثر آتشسوزی در خردادماه امسال، علیرغم تلاشهای یگان حفاظت از منابع طبیعی حدود ۵۰۰ هکتار از جنگلهای کشور آسیب دید. او ادامه داد: بررسیها نشان میدهد که ۹۰ تا ۹۵ درصد آتشسوزیها در منابع طبیعی، منشأ انسانی دارد و برخی افراد با آتش روشن کردن در جنگلها و انداختن ته سیگار و یا اشیایی که نور را منعکس میکنند موجب آتشسوزی در سطح جنگلها و مراتع میشوند. این مقام مسئول، سوزاندن علفهای مزارع نزدیک به جنگلها و عدم کنترل آتش را از دیگر عوامل آتشسوزی در زمینهای طبیعی اعلام کرد و گفت: برخی از آتشسوزیها نیز عمدی و ریشه در اختلافات منطقهای دارد. به گفته او، در خردادماه امسال بیشترین میزان آتشسوزیها مربوط به استانهای خوزستان، کردستان و کهگیلویه و بویراحمد بوده است. فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور اضافه کرد: در سال جاری با توجه به افزایش چشمگیر نزولات آسمانی، پهنه مرتعی پوشیده از علف است و با گرمای هوا و خشک شدن آنها، امکان آتشسوزی در این زمینها بیشتر شده و مردم هم باید در صورت ورود به این عرصهها مراقبتهای لازم را انجام دهند.
مهار ۸ مورد آتشسوزی در جنگلهای هرمزگان
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری هرمزگان گفت: از ابتدای سال جاری تاکنون ۸ مورد آتشسوزی در جنگلها و مراتع اتفاق افتاده که در کمترین زمان توسط نیروهای یگان حفاظت مهارشده است. امید ذاکری افزود: در مدت یک سال گذشته، بارشهای خوبی در این استان به وجود آمده که باعث خشک شدن گیاهان علفی در فصل تابستان میشود و احتمال آتشسوزی نیز بالا میرود زیرا وزش باد از علت گسترش آن میشود. او با اشاره به اینکه هیزم و مواد اولیه برای آتشسوزی در سطح مراتع وجود دارد بیان کرد: مردم از برپا کردن آتشهای غیرضروری پرهیز کنند و ظرفهای پلاستیکی، شیشهای، کبریت و دخانیات را بدون خاموش کردن در طبیعت رها نکنند. این مقام مسئول اظهار داشت: همچنین طی یک سال گذشته، ۵ مورد آتشسوزی در استان به علت وجود پسماندهای زراعی در مزارع اتفاق افتاده است. ذاکری خاطرنشان کرد: سامانه تلفنی ۱۵۰۴ مربوط به امداد جنگل و مرتع است و یگان حفاظت از منابع طبیعی در طول شبانهروز آماده دریافت گزارشهای مردمی در خصوص آتشسوزیها است.
۱۵۰۴ پل ارتباطی مردم و یگان حفاظت از منابع طبیعی
جانشین یگان حفاظت منابع طبیعی هرمزگان گفت: سامانه گویای ۱۵۰۴ بهعنوان پل ارتباطی بین طبیعت دوستان و این اداره کل است که از سال ۹۲ در کشور راهاندازی شده است. اسماعیل خادمی بیان کرد: هدف از راهاندازی سامانه ۱۵۰۴، حفظ منابع طبیعی و خدادادی است و استفاده از این سامانه رایگان بوده که مردم میتوانند در صورت مشاهده هرگونه آتشسوزی، تخریب و تصرف عرصههای منابع طبیعی تماس بگیرند. او خاطرنشان کرد: مأموران یگان حفاظت از منابع طبیعی پس از دریافت تماسها در کمترین زمان به محل اعزامشده و اقدامات لازم را انجام میدهند. جانشین یگان حفاظت منابع طبیعی هرمزگان عنوان کرد: بر اساس قانون حفاظت و بهرهبرداری از جنگلها، آتش روشن کردن در جنگل و آتشسوزی در آن جرم است و مجازات نقدی و حبس را به همراه دارد. خادمی افزود: طبق مواد ۴۵، ۴۶ و ۴۷ قانون حفاظت و بهرهبرداری از جنگلها، آتش زدن نباتات در مزارع و باغات داخل یا مجاور مراتع بدون اجازه و نظارت مأموران جنگلبانی ممنوع است. او ادامه داد: درصورتیکه به علت بیمبالاتی حریقی در جنگی رخ دهد، مجرم از دو ماه تا یک سال حبس و همچنین هر فردی در تنه درخت «پی زده یا کت» و یا درون آن آتش روشن کرده باشد به پرداخت جریمه نقدی محکوم میشود.